Erdélyi kirándulás fényképes beszámoló

Határtalanul! pályázat

“Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha!”

A mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014-ben az az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Határtalanul! pályázat keretében 1 574 740 Ft támogatást nyert a hetedik osztályos diákok Erdélyi tanulmányi kirándulására. A kirándulásra 2015. április 7-13-ig került sor. Kirándulásunk mottója: „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha!” volt.

Diákjaink nagy izgalommal várták az indulás időpontját. Első állomásunk Nagyvárad volt, majd a Király-hágón átkelve Kolozsvárra indultunk. Délután a tordai hasadékot és a tordai sóbányát látogattuk meg.

Marosvásárhelyen a várban tettünk látogatást, rövid sétát tettünk a Bolyai Líceumban, majd meglátogattuk a Kultúrpalotát. Korondon a falumúzeumot és a tájházat tekintettük meg, Székelyudvarhelyen a Trianon emlékműnél tisztelegtünk és jártunk az Emlékezés Parkjában.

10-én Mádéfalván és Gyimesbükkön jártunk, valamint Antall Mária tájházában ismerkedtünk a gyimesi csángók életével. Következő nap Kézdivásárhelyen, Mezőkövesd testvérvárosában jártunk.

Vasárnap Csíkrákoson vettünk részt szentmisén. Csíksomlyón a templom meglátogatása után felmentünk a Nyeregbe. Hétfőn hazafelé indultunk, a kési esti órákban értünk Mezőkövesdre.
Szeretném megköszönni a kísérő pedagógus társaimnak, hogy vállalták a felelősséget, amely 45 gyerek felügyeletével, irányításával jár. Köszönöm Szabó Attila atyának a csíkrákosi szentmisét, Kardos Mátyás édesapának a gyerekek egészsége érdekében kifejtett munkáját. És végül, de nem utolsó sorban a kedves szülőknek, hogy gyermekeiknek megadták az esélyt, hogy magyarságukban és hitükben megerősödjenek.

Plank Gábor
történelem-technika tanár
a csoport vezetője

1. nap

2. nap

3. nap

4. nap

5. nap

6. nap

7. nap

Hazautazás. A segesvári program az út járhatatlansága miatt elmaradt. A visszaút nagyon hosszú volt, hazaérkezés a késő esti órákban.

image_pdfimage_print

A hozzászólások le vannak tiltva.