Testvériskolai kapcsolatok – 2015. június

A TÁMOP 3.3.14/A-12/1 – Testvériskolai kapcsolatok kialakítása az ózdi II. János Pál Katolikus Általános Iskola és a mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskola között – című pályázat a hivatalos befejezése után is folytatódik különböző programokkal a két testvériskola között.

2015. június

2015.06.05-én cserkész bemutatót szerveztek a mezőkövesdi gyerekek Mezőkövesden. Mivel sem a mezőkövesdi, sem az ózdi iskolában még nincs cserkészcsapat ezért a mezőkövesdi iskola meghívta a helyi cserkészcsapatot, hogy mutassák be életüket. Miután a rendezvény napja péntekre esett, egy kisebb ózdi delegáció is ellátogatott a rendezvényre. A cserkészélet mindkét iskola tanulóinak nagyon tetszett

2015.06.12-én hívta az Egri Főegyházmegye Te Deumra iskoláit. Az Eger Bazilikában már érkezéskor üdvözölték egymást a gyerekek, a bazilikában is egymás mellett foglaltak helyet a testvériskolák tanulói, majd a szentmise után a nevelők előzetes tervei alapján közös, városnéző sétára indultak, megtekintve Eger belvárosának kulturális értékeit is. Különös figyelmet fordítottak a barokk Eger egyháztörténeti értékeinek közös megismerésére. Az Egri Egyházmegye intézményei közül meglátogatták a Főegyházmegyei Könyvtárt, valamint az Egri Főegyházmegyei Levéltárt. A közös intézménylátogatások után az iskola tanulói együtt ebédeltek és búcsúzás előtt még közösen fagylaltoztak.

2015. június végén első alkalommal került sor a matyók világtalálkozójára Mezőkövesden. Az esemény célja a matyóság, bemutatása, értékvilágának bemutatásán kívül a kapcsolatteremtés és együttműködés volt. Az egyhetes találkozó gazdag programkínálatban olyan események is szerepeltek, amelyek a mezőkövesdi gyerekek szerint az ózdi gyerekeket is érdekelhették. A tanév végén sorakozó intézményi programok közül nehéz volt olyan eseményt találni, amely mindkét iskola diákjainak és pedagógusainak megfelelt.

Az ózdi gyerekek 2015. június 18-án, csütörtökön látogattak el Mezőkövesdre, ahol megtekintettek egy néprajzi kiállítást „Múzeumok rejtekéből – ritkán látott matyó kincsek” – címmel, amely a Közösségi Ház kiállítótermében, díjmentesen volt megnézhető. Ezután a Városi zeneiskolában zeneiskolai koncertet adtak a helyi növendékek. Mivel az ózdi iskola emelt szintű zeneoktatásban részesíti kiemelkedő zenei képességgel rendelkező tanulóit, ezért ez a program nagy örömöt szerzett az ózdi gyerekeknek.

image_pdfimage_print

A hozzászólások le vannak tiltva.