Élő rózsafűzér

2016. október 18-án immár sokadik alkalommal került sor a rózsafűzér közös elimádkozására. Ebben az évben a hideg, esős időjárás miatt a templomban került erre sor Dr. Berkes László pápai prelátus plébános atya vezetésével.

A negyed 6-kor kezdődő imán diákok, szülők, tanárok és a templomba járó hívek vettek részt. Minden egyes Üdvözlégyet más-más mondott, kezében mécsessel.

A rózsafüzér megünneplésének története 1571. október 7-ig a keresztény seregek törökök feletti lepantói győzelmének napjáig nyúlik vissza. A tengeri győzelmet V. Pius pápa és a hívők az imádság hatékonyságának, és Szűz Mária segítségének tulajdonította. Ő vezette be a minden év október első vasárnapján tartandó Mária ünnepet, melynek hagyományát az utódai is tiszteletben tartották. Rózsafüzér hónapról XIII. Leó (pápa: 1878-1903) levelei óta beszélünk, aki a rózsafüzér naponkénti elimádkozását szorgalmazta október hónap folyamán.

A 19. sz. végén elhatalmasodott szekularizáció hatására a Rítus Kongregáció 1885. VIII. 20: elrendelte, hogy „ameddig a katolikus Egyházat szorongató körülmények fönnállnak, és a pápa teljes szabadságának visszanyeréséért hálát nem adhatunk, a földkerekség minden székesegyházában, plébániatemplomában, és a Szűzanyának szentelt templomában és nyilvános kápolnájában, vagy a helyi ordinárius által kijelölt helyeken a rózsafüzért a lorettói litániával együtt egész októberben naponta imádkozzák el.” A rendelkezésben szabott föltétel a lateráni szerződés megkötése után (1929): teljesült, és ez a szokás mai napig él az Egyházban. /Forrás: Magyar Katolikus Lexikon/

Imádkozzuk a rózsafüzért minél gyakrabban, és kérjük a Szent Szűz segítő közbenjárását családtagjainkért, barátainkért, saját magunkért, hazánkért és minden rászorulóért!

 

image_pdfimage_print

A hozzászólások le vannak tiltva.