Túrázz velem! – beszámoló

Túrázz velem! – beszámoló

tura_06Október első napján, gyönyörű napsütésben 23-an indultunk, kicsik és nagyok a Túrázz velünk! program keretében Juhászné Derekas Judit tanárnő szervezésében természeti értékeink megismerésére.

Ez a túrasorozat lehetőséget ad, hogy a gyermekek szüleikkel együtt járhassák az erdők útjait. Az első túra Sályba, a Vízfő-tanösvényhez vezetett, ahol már várt ránk Stengerné Forgony Andrea tanárnő, túravezetőnk.

Első állomásunk egy meseszép vízikerék volt, melyet az egykori vízimalmok emlékére állítottak a Vízfőforrás patakján. Sályban hajdan 13 vízimalom működött.

Utunk során elhaladtunk az 1823-ban épült harangláb mellett is.

Ezután felkapaszkodtunk a Latorvár-tetőre. A Latorvár a legenda szerint egy Latur nevű rablólovag vára volt. Ebből mára a lakótorony egy kis része maradt meg. Innen csodás panoráma nyílik.

A Latorvár-tetőn még két vár maradványa található: egy őskori földváré és egy honfoglaláskori földváré (Örsúr-vára).

Útközben megfigyeltük a táj növény- és állatvilágát. Kerülgettük a rókák által vájt gödröket. Láttunk egy éppen virágzó őszi kikericset. Kóstoltunk erdei szedret, csipkebogyót, kökényt is.

A hegytetőről leereszkedtünk a Vízfő forráshoz, mely állandó karsztvízforrás, vízhozama 5200 l/perc. Itt megpihentünk, tobozokat, faleveleket úsztattunk a vízen.

A következő állomás a Léleklyuk-barlang volt, ahol feltöltődtünk energiával, majd továbbindultunk a Szeles-barlanghoz, amely a Bükk-hegység egyetlen jeges barlangja.

Túránk utolsó állomása a Bükki Nemzeti Park területén található Vadaskert. Az állatok a sűrű erdőben makkot gyűjtöttek, csak egy dámszarvas árválkodott a területen. Ez okot adott arra, hogy aki ezt a kirándulást választotta, vagy még nem járt erre, bármikor ellátogasson és gyönyörködhessen a táj szépségeiben.

egy résztvevő család

image_pdfimage_print

A hozzászólások le vannak tiltva.