Határtalanul! 2018

Iskolánk 7. osztályos tanulói a Határtalanul! (HAT-17-01-2017-00272) pályázat keretében 2018. április 25-től április 30-ig Erdélyben kirándultak, melyről az alábbiakban beszámolót olvashatnak.

Nagy izgalommal vártuk már az erdélyi utat. Szerda reggel 6 órakor indultunk az iskola udvaráról. Az első hely, ahol megálltunk, Nagyszalonta volt. Itt megtekintettük Arany János szülőházát. Következő helyszínünk Nagyvárad volt, ahol a Szent László Székesegyházat néztük meg s egy rövid idegenvezetést is kaptunk. Kalotaszentkirály felé tartva már csak a Királyhágót tekintettük meg aznap, azután a szállásunkra mentünk.

Második napunkon Kolozsvár volt az első úticél, ahol a Mátyás- szobrot, a Szent Mihály Templomot, Mátyás király szülőházát, illetve a Házsongárdi temetőt néztük meg. Ezután Tordára indultunk a sóbányába. Ott idegenvezetéssel körbejártuk az érdekes bányát. A következő helyszín Székelyudvarhely volt. Mikor megérkeztünk, a Magyarok Történelmi Emlékparkjába néztünk körül. Végül a szállásunkra mentünk, Csíkrákosra.

Harmadik napunkon először a csíkrákosi Cserei Mihály Általános Iskolába látogattunk el. Megismerkedtünk az ott tanuló diákokkal, illetve tanárokkal. A Közösségi Házban előadtuk „A három bakkecske” című Mátyás-mondát. Azért ezt a történetet választottuk , mert a 2018-as évet Erdélyben Mátyás király évének nyilvánították. Ezután Nyergestetőre indultunk, ahol sok kopjafát tekintettünk meg. Aznapi utolsó úticélunk a Gyilkos-tó volt.

A negyedik napon először Csíszentdomonkosra utaztunk, ahol megnéztük a Márton Áron Múzeumot. Majd Csíkszeredára mentünk, ahol a Millenniumi templomot csodáltuk meg, amit Makovecz Imre tervezett. Később Csíksomlyóra buszoztunk át, ahol a „Könnyező Mária-kegyszobrot” láttuk és imádkoztunk ott. Elindultunk a Kis-Somlyó-hegyen arra a helyszínre, ahol a csíksomlyói búcsú szokott lenni. Ezután Gyimesbükkre mentünk a Rákóczi-várhoz.

Az ötödik nap délelőtt a csíkrákosi szentmisén vettünk részt, délután pedig elindultunk a Hargitához. A hatodik napon Szovátára indultunk. Elmentünk Böjte Csaba atyához, megnézhettük a gyermekotthont és odaadtuk ajándékaikat. Az utolsó helyszínünk Korond volt, ahol bevásároltunk. A késő esti órákban, fáradtan érkeztünk haza.

Számomra legjobban a tordai Sóbánya, Rákóczi-vár, a Gyilkos-tó, illetve a Hargita tetszett. A sóbánya gyönyörű belülről. Az idegenvezetőnek köszönhetően sok mindent megtudhattunk a bányáról. A Rákóczi-vár is nagyon szép, udvaráról messzire elláttunk a tiszta időben. A Gyilkos-tó ámulatba ejtett, és a hozzáfűződő mondát is érdekesnek találtam. A Hargita gyönyörű. Megérte a hosszú, meredek úton felkapaszkodni, ugyanis felérve elkápráztatott minket a látvány. Csodásan hangzott onnan a Székely Himnusz. A székelyföldön élő magyar emberek mind kedvesek voltak, jólesett a fülünknek a magyar szó. Sok élményben volt részünk. Örülünk, hogy eljutottunk erre a gyönyörű vidékre. Köszönjük a tanárainknak, hogy elkísértek minket.

Szécsényi Szonja

image_pdfimage_print

A hozzászólások le vannak tiltva.