Hamvazószerda

A húsvétra felkészítő negyvennapos böjt hamvazószerdán veszi kezdetét, amely idén március 6-ára esett. A keresztények ebben a bűnbánati időszakban Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére készülnek, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével – olvasható a katolikus.hu-n.

Iskolánkban ezt a napot immár hagyományosan szentmisével kezdjük. Reggel 8 órára osztályonként átvonulunk a templomba, ahol a szentmise keretében minden diákunk homlokát megjelölik hamuval.

Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!

II. Orbán pápa 1091-ben rendelte el, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg e napon. A szertartáson az előző évi virágvasárnapon szentelt barka hamujával a pap keresztet rajzol a hívek homlokára. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert:

Hamvazószerda a húsvéthoz kötött mozgó ünnep. Húsvét előtt negyven nappal van, bár a számolást úgy végezzük, hogy a vasárnapokat kihagyjuk, így valójában nagyböjt 46 napból áll húsvétvasárnapig.

 

image_pdfimage_print

A hozzászólások le vannak tiltva.