Határtalanul! 2019

Nagy izgalommal készültünk az erdélyi utazásunkra. Kicsit későn tudtuk meg, hogy a határtalanul programban nyertünk, de a kitűzött időponton, a szeptember 11-i induláson már az előzetes szállásfoglalás miatt sem változtattunk.

Az előkészítő órán, amit tartottunk, előadást hallhattak a hely történelmi és földrajzi adottságairól, megismerhették az utazás útvonalát. Kiselőadásokat vállaltak, amelyeket majd az út során osztottak meg a többiekkel.

1. nap

És felvirradt az indulás napja. Reggel öt órára már mindenki készen állt az indulásra. A gyerekek nagy létszáma miatt két autóbusszal kellett mennünk. A határon való átkelés gyors és zökkenőmentes volt. Rövid pihenőre a Király- hágónál volt lehetőség.

Első állomásunk Kolozsvár volt. Mátyás lovas szobor, Hunyadi Mátyás szülőháza. A felkészülő gyerekek képi anyaggal is színesítették előadásukat. A Házsongárdi temetőben elhunyt nagyjaink sírjait látogattuk meg. Koszorúztunk, és Reményik Sándor valamint Dsida Jenő verseiből hallgattunk a gyerekek előadásában. Szovátán meglátogattuk a Böjte Csaba által létrehozott Szent József gyermekotthont, ahol ajándékokat adtunk át, és ismerkedtünk az otthonban élő gyermekek élethelyzetével. Farkaslakán Tamási Áron szülőházát kerestük fel, felidéztük írói alakját és megkoszorúztuk sírját. Késő este lett, amikor a Székelyudvarhelyi szállásra értünk.

2. nap

Délelőtt a Csíkrákosi Cserei Mihály testvériskolánkat látogattuk meg. Az éppen aktuális 7. osztályosokkal találkoztunk. A gyerekeink által készített ajándékokkal kedveskedtünk nekik. Kölcsönös műsor és ismerkedés volt a délelőtt programja.

Délután Székelyudvarhely nevezetességeivel ismerkedtünk: Jézus Szíve templom Vasszékely, Márton Áron szobor, emlékezés parkja, ahol a gyerekek a vállalt személyeikből kiselőadást tartottak Tolvajos tető és Csíkmádéfalva voltak következő állomásaink.

Csíkszentdomonkoson Márton Áron Istenhez hűséges életéről hallhattunk, és egy börtön cellájába is betekintést kaphattunk, ami a korabeli állapotokat tükrözte. A Gyilkos tó és a Békás szoros csodálatos látványa zárta a napunkat.

3. nap

Székelyföld csíksomlyói zarándoklat nélkül nem igazi. A kegytemplomba a Mária szobornál fakultatívan lehetett imameghallgatást kérni. Ezután felmentünk a Nyeregbe, a Hármashalom oltárhoz. A napsütésben gyönyörködhettünk a táj szépségében.

Nyergestető kedves a mezőkövesdieknek, hiszen több kopjafánál is felfedezhettük nyomaikat. Kiselőadásban hallhattunk a magyar Thermopülai csatáról és mi is elhelyeztük megemlékezésünk koszorúját.

Következő állomásunk a Benedek Elek emlékház volt. A gyerekek szőnyegen ülve hallgatták Benedek apó unokájának élményszámba menő előadását.

4. nap

Ezeréves határ, ahol Deáki András előadását meghatottan hallgattuk az őrházról, a Kontumáci kápolnáról, és jelen terveikről Egyik tanulónk felolvasta dédnagyapjáról szóló történetét, aki ebben az őrházban teljesített szolgálatot 1941-ben.

Ezután Átléptünk Románia területére, ahol meglátogattuk korábbi ismerőseinket, és ismerkedtünk a Moldvai csángókkal. Hangulatos délutánt töltöttünk együtt.

5. nap

Az időjárásra nem lehetett panaszunk. A Madarasi Hargitára két traktorral mentünk fel, majd a csúcsra gyalogoltunk, ahonnan a szép időben messze el lehetett látni. Az élővilág sajátosságaira csodálkozhattunk rá utunk során. Este ifjúsági misén vettünk részt, ami a gyerekek lelkesedését váltotta ki.

6. nap

Bazár és vásárlás nélkül nem élet a kirándulás. Korondon is volt erre lehetőség Kürtöskalács nélkül nem lehet hazajönni. A Tordai sóbánya óriáskerekébe még a tériszonyosak is bemerészkedtek egy körre. Élményekben, tapasztalatokban gazdagodva tértünk haza.

Az iskola családi napján osztottuk meg élményeinket szülőkkel és gyermekekkel egyaránt.

Köszönet a támogatásért a minisztériumnak, a szülőknek, akik ránk bízták gyerekeiket, Lázárné Borika néninek, aki a program útvonalának kitalálásában és szervezésében segített.

image_pdfimage_print

A hozzászólások le vannak tiltva.